Mijn Werkplaats

Als gitaarbouwer prijs ik mezelf erg gelukkig met mijn prachtige werkplaats. Het is niet alleen heerlijk om omgeven te worden door hout en gereedschappen, de werkplaats is ook erg functioneel. Ik heb grotere machines staan, en vele handgereedschappen. In het kader van de duurzaamheid is de ruimte goed geïsoleerd, geventileerd, en maak ik gebruik van een warmtepomp voor een vloerverwarming. Ik gebruik ook speciale air-conditioners die de luchtvochtigheid tussen de 40 en 50 procent houden. Zo is er minder kans dat het hout barst na het samenstellen van de gitaar. OOk blijven hout en gereedschap in goede staat onder deze gecontroleerde omstandigheden. 

 

Een kwestie van geduld

Het bouwen van een gitaar vergt focus, een vaste hand en veel geduld. Om een idee te geven, de meeste gitaren hebben tot 300 uur nodig om te bouwen. Daarom is het belangrijk dat mijn werkplaats een prettige omgeving is voor de gitaren, maar ook voor mij.

Een persoonlijke touch

Ik vind de interactie tussen de gitaar en zijn (toekomstige) bespeler erg belangrijk. Daarom probeer ik altijd de persoonlijkheid, passie en geest van de gitarist te vangen, en specifieke wensen te verwerken in het ontwerp van de gitaar. Zo kunnen de gitaar en gitarist elkaar versterken.  Natuurlijk zijn de visuele aspecten en het ontwerp van de gitaar ook belangrijk. Mijn voorkeur ligt bij moderne ontwerpen, met respect voor oude traditie. Ik gebruik graag ingetogen handgemaakte inlays, met verschillende houtsoorten of andere materialen, zoals parelmoer. 

Gewoon ‘hout’ bestaat niet 

Een van de eerste stappen in het bouwen van een gitaar is de houtkeuze. Hout ligt aan de basis van de ‘ziel’ van een gitaar. De juiste houtkeuze beinvloed de uitiendelijke kwaliteit van de gitaar, en daardoor, die van het spel van de gitarist. De dichtheid en leeftijd van het hout spelen een belangrijke rol. 

Voor de bovenzijdes van gitaren gebruik ik vaak oud en volledig gedroogde ceder of sparren. Deze houtsoorten zijn extreem licht en stijf, en garanderen daarmee een uitstekende, warme toon. Voor de zij- en achterkanten van de gitaar gebruik ik vaak het kleurrijke en karakteristieke Rio Rosewood (altijd minimaal 30 jaar oud en volledig gecertificeerd). Ik heb ook een verzameling oude en mooie andere houtsoorten zoals gebeeldhouwde Esdoorn, Honduras/Cuba mahonie, Indisch palissander en nog veel meer. Voor de hals selecteer ik lichte en stabiele houtsoorten om de sustain van de gitaar te verbeteren.

Aan wat voor kosten kan ik denken?

Het is bijna onmogelijk om een duidelijke inschatting te maken van wat een handgemaakte gitaar kost. Simpelweg omdat het afhangt van alle keuzes die gemaakt zijn tijdens het maakproces. En die keuzes hangen af van het soort wensen dat de gitarist heeft, de keuze van houtsoorten, uitsparingen, bindingen, inlays, extra’s, noem maar op! Om deze reden kan de prijs van een custom made gitaar variëren tussen de 3600 en 9500 euro.

Het bouwen van een gitaar vereist een goede samenwerking met de gitaar speler om de juiste keuzes te maken in het bouwproces. Daarom heb ik altijd contact met mijn klanten en geef ik regelmatig updates over de werkelijke kosten en het bouwproces.

Gitaarbouw in Wageningen 

Mijn werkplaats zit in Wageningen, maar mijn gitaren reizen verder dan omgeving Wageningen en omstreken. Ik heb gitaren gebouwd voor mensen over de hele wereld. Zo heb ik heel wat ervaring in het veilig verzenden of versturen van gitaren. 

Tussen de gitaarbouw door vind ik het heerlijk om de omgeving van Wageningen te verkennen. In de natuur vind ik inspiratie voor nieuwe vormen en gitaren.