Welkom!

Als gitaarbouwer vind ik het belangrijk dat gitaren niet alleen een uniek ontwerp hebben, maar ook een unieke klank. In elke gitaar is het de uitdaging om ontwerp en klank elkaar te laten versterken. Daarom gaat er veel onderzoek aan vooraf. Naar het juiste materiaal; ik gebruik alleen de beste kwaliteit hout, en ook in andere onderdelen van de gitaar kies ik voor hoge kwaliteit.

Alle gitaren op deze website zijn met de hand gemaakt in mijn eigen werkplaats. Op deze website neem je een kijkje in mijn keuken. Ik hoop dat het een indruk geeft hoe ik te werk ga, hoe mijn werkplaats eruit ziet, en welke modellen ik heb gemaakt.

Naast het bouwen van gitaren naar eigen ontwerp, bouw ik ook op verzoek. Dan kunnen we samen kijken naar uw wensen en wat voor gitaar hierbij past. Maar ook voor reparaties kunt u contact opnemen. Stuur mij een bericht als u andere vragen heeft.

Ben

Een Werkplaats in Wageningen

In de prachtige omgeving van Wageningen heb ik mijn gitaarwerkplaats. Ik heb de ruimte rondom mijn werkbank zo uitgebouwd dat ik altijd omgeven ben door al mijn gereedschap. Het hout sla ik op een speciale ruimte waar temperatuur en luchtvochtigheid worden gereguleerd. 

Daarnaast is de werkplaats voorzien van een goeie stereoinstallatie – want goeie gitaren bouw je onder het genot van goeie muziek!

Omringd door de pracht van het gitaarambacht, de geur van hout en de heerlijke achtergrondmuziek, vergeet ik vaak de tijd als ik aan het werk ben in de werkplaats. 

Mijn Gitaarmodellen

De gitaren die ik maak, kunnen worden onderverdeld in twee ‘hoofdtypes’: gitaren met stalen snaren (steelstring), en met nylon snaren (nylon string). Er zijn twee steelstring modellen: de Dragonfly en de Ladybird. Als model met nylon snaren maak ik de Butterfly. 

De steelstring gitaren maak ik in zowel in 63.5 en 65 cm snaarlengte. De 65-modellen zijn de Dragonfly jumbo en de Dragonfly standard. De Ladybird slim waste en de Ladybird dreadnought hebben een mensuur van 63.5 cm. Alle steelstring modellen zijn beschikbaar in een cut-out versie. 

Daarnaast heb ik ook de ‘nylon string gitaar voor klassieke gitaarspelers. De Butterfly valt in deze categorie. Maar; naast nylon en staaldraad gitaren, maak (en repareer) ik ook andere snaarinstrumenten. Kijk bijvoorbeeld naar mijn cister of ukeles.

Reparaties

Gitaar reparatie nodig in de buurt van Gelderland of Wageningen? 

Ongevallen en vochtigheid kunnen scheuren en andere schade aan uw favoriete snaarinstrument veroorzaken. Geen probleem! Als gitaarbouwer ben ik ook in staat om uw prachtige gitaar of snaarinstrument te repareren. Vraag voor de reparatie een taxatie en offerte aan door mij een bericht te sturen. Zo kan ik beoordelen of de reparatie kosteneffectief is.

Over Ben

Ben Witteman is geboren in Leiden, in Nederland, en woont en werkt nu in Wageningen, Gelderland. Als kleine jongen leerde hij het gitaarbouw ambacht van zijn vader. Op zijn 15e was het eindelijk zover: hij kocht zijn eerste gitaar. De mooie vorm en de vele mogelijkheden in klank ontroerden hem. De liefde voor dit instrument, en voor houtbewerking zorgden ervoor dat hij begon met lutherie, oftewel het bouwen van gitaren. 

Naast kennis over de klassieke ambacht van gitaarbouwer, experimenteert Ben veel, en probeert nieuwe ideeën uit. Ook al werkt hij alleen, hij wisselt hij ideeën uit met andere gitaarbouwers, zodat ze elkaar blijven motiveren het beste uit hun gitaren te halen. Daarbij kijkt hij naar sustain, tonaal spectrum en de volle klank ten, en dat alles mag niet in de weg zitten van de visuele esthetiek van de gitaar. 

Met andere woorden; hij voorziet gitaren van kwaliteit en een ziel, zonder klassieke ambacht en expertise uit het oog te verliezen.